maanantai 11. heinäkuuta 2016

Lomakkeita, ilmoituksia, lupia...Mitä kaikkea ja minne?

Välillä saattaa tulla hämmenystä siitä, mitä kaikkia lupia ja hakemuksia pitää hakea hääjuhlaan liittyen. Paljon niitä ei loppujen lopuksi ole, mutta toki ne vähätkin ovat tärkeitä. Seuraavaan listasin, mitä ilmoituksia ja lupia olisi hyvä hakea ja kysellä etukäteen. Lista perustuu siis vain omaan kokemukseeni, joten on enemmän kuin mahdollista, että jotain olennaista on jäänyt puuttumaan!  

  1. Avioliiton esteiden tutkinta. Ennen vihkimistä tulee pyytää tutkinta avioliiton esteistä. Tutkinnan voi suorittaa maistraatti tai se evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta, johon toinen vihittävistä kuuluu. Tulostettava lomake löytyy täältä ja sähköisesti esteiden tutkintaa voi hakea puolestaan täältä. Tarkoituksena on siis varmistaa, että avioliitolle ei ole esteitä. Tutkinnan voi hakea aikaisintaan 4kk ennen vihkimistä.
  2. Ilmoitus hääopasteista. Mikäli hääopasteita laitetaan valtion maanteille, tulee niistä ilmoittaa. Maantielaki muuttunee 15.8.2016, jonka jälkeen opasteista ei tarvitse ilmoittaa, mutta ainakin siihen asti ilmoitus tulisi tehdä. Tämä ilmoitus on maksuton. Ilmoituksessa tulisi käydä ilmi päivämäärä ja minne opasteet laitetaan. Ilmoituksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen: liikenteen.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
  3. Ilmoitus alkoholitarjoilusta. Mikäli häissä tarjotaan alkoholia on alkoholitarjoiluista tehtävä ilmoitus poliisille. Ilmoituksen tekeminen maksaa 16€ ja sen voi hoitaa kätevästi netissä. Tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja arviot siitä, kuinka paljon ja mitä alkoholia häissä tarjoillaan. Ilmoitukseen pääset täältä. Hakemuksen teon jälkeen se tulee tulostaa ja ottaa mukaan juhlapaikalle, jossa se on tarpeen mukaan näytettävissä virkavallalle. Mikäli häät järjestetään A-oikeudellisessa paikassa ei lupaa luonnollisesti tarvitse hakea. Lisää tietoa aiheesta poliisin sivuilla.
  4. Juhlapaikan koristelu. Juhlapaikalta on kohteliasta varmistaa etukäteen, saako esimeriksi kynttilöitä polttaa ja miten koristeita saa kiinnittää seinille ja kattoon. 
  5. Riisin heittäminen. Osa kirkoista on käsitykseni mukaan kieltänyt riisin heittämisen, joten mikäli mielii riisiä heitettävän on asia hyvä varmistaa etukäteen.
  6. Muut luvat. Täällä sääntöjen luvatussa maassa on hyvä varmistaa lupa aina, kun on aikomuksissa tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Esimerkiksi hääjuhlan huipentuessa ilotulitukseen, on lupa siihen haettava paikalliselta pelastuslaitokselta. 

.


Tuleeko mieleen jotain muita lupia tai hakemuksia, jotka olisi hyvä ottaa huomioon ennen hääpäivää?

-Susanna-