sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Alkoholijuomien hakeminen Virosta

Me, kuten monet muutkin,  haimme häidemme alkoholijuomat Virosta. Tai oikeastaan minä en  ollut matkassa mukana, vaan R teki päiväretken Tallinnaan bestmaninsa kanssa. Homma oli melko yksinkertainen, mutta vaati kyllä hieman perehtymistä etukäteen. Yritän nyt tehdä jonkinlaisen tiivistelmän kaikesta siitä tiedosta, jota kaivoimme esille netistä.

Laivamatka tilattiin Tallinkin kautta. Ajoneuvo ja kaksi matkustajaa maksoi edestakaisin 110€. Monelle laivamatka autolla on varmaankin tuttua, mutta R:lle se oli ensimmäinen kerta. Niinpä esimerkiksi se, että autoilijoille on oma sisäänkäynti (ei tarvitse mennä terminaalin kautta) oli uutta. 

Alkoholitilauksia voi tehdä useasta eri paikasta. Me käytimme Super-Alkoa, eli sivustoa Viinarannasta.com. Tilaus kannattaa tehdä etukäteen, jotta varmasti saa kaikki haluamansa juomat mukaan. Osa juomista onkin tilaustavaraa, joten silloin erityisesti tilaus tulee tehdä vähintään 72 tuntia ennen hakua. Sunnuntaina tai maanantaina tuotteita hakiessa tulee huomioida, että tilaus  on tehtävä viimeistään perjantaina klo 12 mennessä (mikäli tuotteet ovat tilaustavaraa). Tilauksen yhteydessä tulee ilmoittaa, millä laivalla saapuu Tallinnaan. Ensin siis laivamatkan varaus, sitten juomien tilaus. Toki mahdollisuutena on tietenkin myös mennä paikan päälle ilman etukäteistilausta ja kerätä tuotteet itse.

Yli 500€:n ostokset toimitetaan veloituksetta niin halutessasi satamaan. 300-500€:n ostosten toimittaminen maksaa 4€ ja tuota pienempiä tilauksia ei saa satamaan toimitettuna. Auton kanssa täytyy silti tulla ulos laivasta. Maksu tapahtuu paikan päällä. Maksaa voi kortilla, käteisellä tai etukäteen tilisiirrolla. Tarkista, että kaikki tilaamasi juomat on pakattu mukaan! Mikäli tuotteet toimitetaan satamaan, odottavat ne pakettiautossa D-terminaalin edessä. Ainoa hetken hämmennys olikin ollut juuri tuo D-terminaalin löytäminen; autoilijoille terminaaleja ei oltu merkitty mitenkään. Mutta ainakin Tallinkilla kulkiessa D-terminaali on ensimmäinen terminaali, joka näkyy ulos tultaessa. Juomat löytyivät siis helposti! R varmisti, että kaikki tilatut juomat olivat matkassa mukana. Loppusumma ei vain täsmännyt, mutta siihenkin löytyi mukava selitys. Sen verran iso tilaus oli kyseessä, että olimme saaneet 3% alennusta loppusummasta.

Kartta satama-alueesta. Autolla saavut D-terminaalin oikealta puolelta (kuvasta katsottuna)

Sitten hieman aikatauluista. Autolla matkustettaessa Suomessa Check-in pitää olla tehtynä vähintään tuntia ennen laivan lähtöä ja Tallinnan puolella 45 minuuttia ennen. Tämä kannattaa ottaa huomioon aikatauluja miettiessä. Miehet olivat lauantaina klo 12:30 Tallinnassa ja käytännössä ulos laivasta juomia hakemassa klo 13.00. Paluumatka lähti 16.30. Tässä välissä he olivat jättäneet auton sataman lähellä olevaan parkkiin ja käyneet syömässä vanhassa kaupungissa. Muuhun aika ei sitten riittänytkään, vaan pian syömisen jälkeen piti jo palata satamaan.

Juomatilausta tehdessä pitää ottaa huomioon myös auton painorajoitus. Ja siihenhän ei kuulu pelkästään juomat, vaan myös bensa, auton paino ja matkustajat. Auton painorajoituksen löytää rekisteriotteesta. Monesti kuitenkin auton tila loppuu ennen painorajoituksen vastaan tulemista.

Toisesta Eu-maasta alkoholijuomia saa tuoda omaan käyttöön tai lahjaksi, kunhan alkoholit kulkeutuvat samassa kulkuneuvossa millä itsekin saavut. Tullin sivuilta löytyy ohjetasot alkoholijuomien määristä, mutta myös maininta, että juomia voi tuoda enemmänkin, kunhan uskottavasti pystyy selventämään ohjetason ylittävien juomien tulevan myös omaan käyttöön. Tätä tarkoitusta varten R:llä oli mukana meidän hääkutsu. Jos joku olisi kysellyt.

No nyt on juomia työhuone täynnä!

Jos haluaa pelata varman päälle, on hyvä hankkia myös auton muu varustus kuntoon. Virossa kun on erilaiset ja ilmeisesti myös tarkemmat säännöt auton varustelusta kuin Suomessa. Erityisesti tämä kannattaa huomioida, jos tarkoituksena on autoilla Virossa enemmänkin. Autossa tulee olla heijastinliivit, varoituskolmio, ensiapupakkaus ja pieni (2kg) käsisammutin. Ei toki hullumpia säilyttää autossa muutoinkin! Vakuutusyhtiön virallisten ohjeiden mukaan Vihreää korttia ei tarvitse Virossa, mutta kuitenkin esimerkiksi Tallink Siljan sivuilla sitä suositellaan, mikäli autoilla Virossa aikoo. Vihreä kortti on kansainvälinen todistus auton voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. R:llä tätä korttia ei ollut mukana, koska huomasimme asian liian myöhään. Kortin olisi saanut veloituksetta vakuutusyhtiöltä.

Huh, eli melkoisen monta selvitettävää asiaa! Kuitenkin kokonaisuudessaan vaivatonta ja todellakin rahan arvoista käydä hakemassa juomat Viron puolelta. Tästä tulikin melkoinen kilometripostaus, joten taidan suosiolla jättää hakemamme juomamäärät seuraavaan kertaan. Mutta mikäli jotain käytännön kysymyksiä vielä herää vastaillaan täältä mielellään!

-Susanna ja R-