maanantai 18. huhtikuuta 2016

Puhe sulhaselle

Meillä on ollut alusta asti suunnitelmissa, että pidämme toisillemme puheet hääjuhlassa. En kuitenkaan ole vielä ehtinyt ajattelemaan koko puhetta sen tarkemmin, vaikka sehän on mielettömän tärkeä aihe. 

Muutama käytännön asia on hyvä ottaa huomioon. Vedenkestävän ripsivärin lisäksi minun on kyllä melkein pidettävä oma puheeni ensin. Pelkkä ajatuskin puheen pitämisestä herkistää, mutta vielä enemmän herkistää ajatus R:n puheen kuuntelemisesta. En usko, että pystyisin enää sen jälkeen pitämään omaa puhettani ainakaan niin, että kukaan saa siitä selvää. Viime kesänä listasin puheenpitäjän 6 vinkkiä ja kieltämättä noita kohtia on ihan hyvä pitää mielessä myös omaa puhetta suunnitellessa.  
Mutta sitten siihen sisältöön. Ennen itse puheen kirjoittamista haluan pohtia rauhassa, mitä oikein haluan puheessani sanoa. Tiedän jo nyt, että kirjoittaminen ei tule olemaan helppoa. Miten voisin saada edes osan tunteistani kirjoitettua ylös? Miten mitkään sanat pystyvät riittävästi kuvailemaan, mitä kaikkea R minulle merkitsee? Tätä helpottamaan olen ajatellut liittää puheeseeni runon. Jonkun runon, jossa tuo kaikki kiteytyisi kauniilla tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi. Nopealla selailulla löysinkin jo kaksi potentiaalista vaihtoehtoa, mutta pitää niitäkin vielä maistella ja katsoa miten sopivat muun puheen kanssa yksiin. Pituutta puheella ei tule olemaan kuin se muutaman minuutin verran, niin että kaikki olennainen tulee sanottua. Melkoisen paljon asiaa mahtuu nimittäin jo muutamaankin minuuttiin. Mutta tästä se suunnittelu lähtee etenemään!

Kuinka moni muu aikoo pitää puheen sulhaselle? 

-Susanna-