tiistai 24. marraskuuta 2015

Parisuhdeinventaario

Inventaario - on luettelo tavaroista ja materiaaleista, jotta selviäisi, mitä tavaroita on omistuksessa, ja mitä mahdollisesti kadonnut. Liiketaloudessa niitä pidetään lakisääteisesti kerran vuodessa.

Kerran vuodessa, ennen uuden vuoden alkua pysähdymme R:n kanssa parisuhteemme äärelle. Mistä kaikesta olemme kiitollisia? Mitkä asiat menevät erityisen hyvin? Missä meillä olisi parantamisen varaa? Olemme monesti puhuneet, kuinka "helpolta" ja luonnolliselta tuntuu olla yhdessä. Ymmärrämme toisiamme hyvin ja keskustelemme mieltä painavista asioista, jonka ansiosta emme juurikaan riitele. Miksi sitten haluamme puntaroida suhdettamme kerran vuodessa? Varmasti juuri siksi, että koemme suhteemme niin tärkeäksi ja arvokkaaksi, että asioita kannattaa miettiä ennenkuin menee huonosti. Käyttämämme lomake on otettu Raija Salmimiehen ja Sirkku Ruudun kirjoittamasta Myönteisen muutoksen työkirjasta (kirja on muuten kokonaisuudessaankin suosituksien arvoinen!) Lomakkeessa on käyty läpi suhteen 26 erilaista ulottuvuutta ja jokaisen kohdalla on kysymys siitä, mihin olet tyytyväinen ja toisaalta millaista muutosta toivot? Kysymyksiä on esimerkiksi työnteosta, ristiriitojen ja konfliktien selvittämisestä, toisten tunteiden huomioimisesta ja puheeksiottamisesta, kodin taloudesta, sitoutumisesta, huumorintajusta ja kunnioituksesta. 

Me olemme tehneet niin, että molemmat ovat täyttäneet ensin omat vastauksensa ja sitten olemme käyneet kohdat kysymys kysymykseltä läpi. Erityisesti toivotuista muutoksista olemme keskustelleet ja listanneet niitä ylös, jotta keskustelusta jäisi jäljelle myös jotain kättä pidempää. 

Tähän pyritään! Kuva.

Vaikka meillä ei ole ikinä mitään maata mullistavaa noussut esille näiden keskustelujemme aikana (koska toki keskustelemme asioista paljon myös vuoden mittaan), on parisuhdeinventaarion täyttäminen loppuvuodesta aina odotettu hetki. On ihanaa pysähtyä sen äärelle, että meillä on asiat  hyvin ja olemme kiitollisia siitä, että jaamme yhteisen arjen.

Suosittelenkin siis lämpimästi ihan kaikille pareille pysähtymistä sen ääreen, mihin olette suhteessanne tyytyväisiä ja missä voisi olla parantamisen varaa. En usko, että niin täydellistä paria löytyykään, joilla ei jotain parantamisen varaa olisi! 

Olisi mukava kuulla, minkälaisin keinoin huollatte parisuhdettanne? 

-Susanna-