lauantai 20. kesäkuuta 2015

Mitä rakkauden kieltä puhut?

Pastori ja parisuhdeneuvoja Gary Chapmanin mukaan rakkautta voi osoittaa toiselle viiden eri kielen keinoin. Yleensä yksi tai kaksi näistä keinoista on itselle luontevimpia ja loput vieraampia, kaikki kuitenkin opittavissa. Ongelmia Chapmanin mukaan ilmenee, mikäli rakastavaiset puhuvat keskenään eri kieltä ja näin ollen eivät ymmärrä toisiaan. Rakkaus vaatii vaivannäköä ja usein se vaatii myös opettelemaan kieltä, jota ei ole ikinä puhunut. Chapmanin rakkauden kielet ovat:


#1 Sanat: Myönteiset, kannustavat, rakastavat sanat toiselle. "Rakastan sinua" "Kiitos, että teit tänään ruokaa, arvostan sitä todella" "Vau, näytätpä komealta tuossa puvussa!"

Kuva


#2 Lahjat: Lahja kertoo: "Ajattelin sinua. Halusin sinun saavan tämän. Rakastan sinua." Sillä, mikä lahja on ei ole väliä, tärkeää on viesti, jonka lahja välittää. Lahja ei kuitenkaan ole rakkauden osoitus, jos sillä yritetään vain hyvittää tehtyä vääryyttä. 

Kuva


#3 Teot: Asioiden tekeminen toisen hyväksi tai puolesta. Ei pelosta tai pakosta, vaan omasta valinnasta. 

#4 Laatuaika: Yhdessäolo, jakamattoman huomion antaminen toiselle. Tehdään yhdessä jotain, josta molemmat nauttivat oli se sitten tenniksen pelaaminen, elokuvan katsominen tai keskustelu kynttiläillallisen äärellä.  

Kuva


#5 Kosketus: Tarve fyysiselle kosketukselle alkaa jo syntymästä eikä se häviä ihmisen elämän aikana. Chapmanin mukaan fyysinen kosketus voi joko vahvistaa tai rikkoa parisuhdetta, sillä se voi viestittää joko rakkautta tai vihaa. Mikäli kosketus on henkilön ensisijainen rakkauden kieli, kertoo kosketukset paljon enemmän kuin sanat. 

Chapmanin teoria rakkauden kielistä on mielestäni mielenkiintoinen ja varmasti monesti myös paikkansa pitävä. Rakkauden kieliä tutkiessani mieleen heräsi luonnollisesti kysymys, mikä on minun ensisijainen rakkauden kieli? Entä R:n? Yhdessä päädyimme siihen, että meillä puhutaan kyllä kaikkia rakkauden kieliä, toisia toki enemmän kuin toisia. Mutta jos kysymyksen heittääkin toisinpäin: mistä rakkauden kielestä luopuisin viimeisenä? Silloin vastaus olikin molemmille selvä: kosketuksesta.   


 Mitä rakkauden kieltä sinä puhut? Puhuuko kumppanisi samaa kieltä?

-Susanna-