maanantai 12. tammikuuta 2015

Siviilivihkiminen

Meille ei tule perinteisiä kirkkohäitä, vaan siviilivihkiminen. Ei siis tarvitse miettiä missä kirkossa menemme naimisiin, koska kirkko tulisi varata ja kuka pappi meidät vihkii. Sen sijaan tilalle tulee muuta mietittävää siviilivihkimiseen liittyen. Siviilivihkiminen antaa oikeastaan melko vapaat kädet suunnitella tilaisuus, sillä mitään tiettyä pakollista kaavaa ei ole. Olemme ajatelleet, että vihkiminen tapahtuu hääjuhlapaikan ulkopuolella, järven rannalla. Tästä on kaikkien helppo siirtyä muutaman metrin matka itse juhlapaikalle. Maistraatista on mahdollista saada vihkijä paikalle myös virka-ajan ja -paikan ulkopuolella maksua (200e) vastaan. Tässäkin asiassa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä mitään velvoitetta ei tietenkään ole tulla vihkimään viikonloppuisin!

Siviilivihkikaava itsessään on vain muutaman minuutin mittainen ja siksi olisi kiva saada tilaisuuteen myös muuta "ohjelmaa."  Osoitteesta naimisiin.info löytyy melko kattavasti tietoa siviilivihkimisestä ja siellä on esitetty myös seuraavanlainen esimerkki vihkiseremonian kulusta:

  1. Morsiusparin (tai morsiamen) sisääntulo musiikin soidessa
  2. Tervetulotoivotus ja lyhyt johdanto
  3. Lauluesitys, runo ym. 
  4. Vihkikaavan minimiosa ( = aviopuolisoiksi julistamiseen asti) 
  5. Symboliikkaa (esim. sormukset, suudelmat)
  6. Vihkiparin omat sanat esimerkiksi lupausten muodossa 
  7. Vihkitodistus allekirjoitetaan ja luovutetaan hääparille
  8. Loppusanat
  9. Vihkipari siirtyy onniteltavaksi
Kuullostaa mielestäni melko hyvältä rungolta myös meidän seremoniaan! Erityisesti pidän ideasta, että molemmat pitäisivät pienen puheen toisilleen :) En kyllä ole varma kuinka hyvin siitä tulen selviytymään, kun melkein jo pelkkä ajatuskin herkistää...


Onko kenelläkään muulla tarkoitus suorittaa vihkiminen siviilivihkimisenä? 


-Susanna-