sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Puheenpitäjän 6 vinkkiä

Yksi häiden yleisimmistä ohjelmanumeroista on puheiden pitäminen. Moni haluaa pitää puheen ja osaa pyydetään sellainen pitämään. Erilaisia puheita on niin paljon kuin meitä ihmisiäkin, mutta jossain tapauksessa puhe ei välttämättä ole häiden paras, vaan puuduttavin, ohjelmanumero. Eikä vain hääparille, vaan myös koko muulle juhlakansalle, jotka puhetta kuuntelevat. Sikispä keräsinkin yhteen muutamia tärkeitä vinkkejä, joiden avulla puhe voi olla yksi parhaista ohjelmanumeroista häissä.

1. Valmistaudu. Suunnittele tuleva puheesi huolella. Miksi pidän puheen, mikä sen tarkoitus on? Haluatko herättää puheellasi hilpeyttä, osoittaa arvostusta tai kenties ehdottaa eväitä hyvään avioliittoon? Mielessä kannattaa pitää myös se, että puhe on osoitettu hääparille, sen ei suinkaan ole tarkoitus olla monologi omasta elämästäsi.

2. Ei liikaa rohkaisua. Lähes mikään ei aiheuta kuulijoissa enempää myötähäpeää, kuin umpihumalassa soperrettu puhe. Säästä siis juhlajuomat nautittavaksi puheesi jälkeen. Jännityksen lieventämiseen on olemassa paljon alkoholia parempia keinoja.

3. Tiivistä. Vähemmän on oikeasti enemmän. Hyvä puhe häissä kestää keskimäärin 1-10 minuuttia ja siihen todellakin saa kaiken olellisen mahdutettua. Pidemmät puheet ovat yleensä jaarittelua ja puheen tarkoitus häviää. 

4. Elävöitä. Jos mahdollista, sisällytä puheeseesi tarinoita ja esimerkkejä elävästä elämästä. Sisältö on taatusti mielenkiintoisempaa näin! 

5. Älä saarnaa. Elämänohjeita ja neuvoja saa ilman muuta ehdottaa, mutta saarnaamaan niistä ei kannata lähteä. Ellet nimenomaan halua, että neuvojasi ei kuunnella.

6. Anna tunnetilasi näkyä. Puhetta pitäessäsi ole rohkeasti iloinen, innostunut, kiitollinen tai mikä vain tunnetilasi onkaan: myönteisillä tunteilla on tapana tarttua ja levitä!  


Kuva


Nämä ovat omasta näkökulmastani ehkäpä ne tärkeimmät asiat pitää mielessä, jos häissä (tai muissa tilaisuuksissa) aikoo puheen pitää. Mitä mieltä olette? Pärjääkö näillä vai jäikö jokin olennainen vinkki huomioimatta?  


-Susanna-